Wino pełne dojrzałych, południowych smaków. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz i czerwona papryka. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach surowe, mocno beczkowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny).
2013
Cabernet cortis (100%)
Wino czerwone wytrawne
7.10
14 dni
Stal
Drewno dębowe
14,5 % obj.
6,1 g/l
0,5 g/l
Niefiltrowane
16-18°C
Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan)
5-7 lat