W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację Pinot Gris na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Pinot gris (52%), auxerrois (48%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

Pinot gris 20.10, auxerrois 6.10

Maceracja:

Pinot gris 6 godzin

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5% obj.

Kwasowość:

7,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,7 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Zweigelt rosé Wino różowe półwytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc RÉSERVE Wino białe wytrawne
Cuvée Blanc Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne