W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację Pinot Gris na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.
2014
Pinot gris (52%), auxerrois (48%)
Wino białe wytrawne
Pinot gris 20.10, auxerrois 6.10
Pinot gris 6 godzin
Stal
-
11,5% obj.
7,0 g/l
0,7 g/l
Niefiltrowane
8-10°C
Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa
2-3 lata