Nos bardzo bogaty i wyrazisty: dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego jabłka, grusze, renklody i mandarynki oraz mocny powiew owoców południowych: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne i łagodne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne. Wyraźnie niższa kwasowość niż w rocznikach 2016 i 17.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

solaris (30%), johanniter (25%), seyval blanc (25%), hibernal (20%)

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

solaris – 21.08, johanniter - 19.09, seyval blanc 6.10, hibernal – 25.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

- g/l

Cukier resztkowy:

- g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Aperitif, kuchnia polska: jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).

Potencjał starzenia:

Pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino czerwone wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone