Bardzo ciekawy Pinot Noir z ciepłego rocznika.  W porównaniu z poprzednimi rocznikami znacznie więcej pełnego, świeżego owocu w nosie i więcej ciała a mniej charakterystycznych aromatów „brettowych”. Nos z jednej strony pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek z drugiej nieco grafitowo-ziołowo-ziemisty. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu.  W ustach przyjemne, wesołe czerwone owoce z ciekawą przyprawowo- korzenną końcówką. Pełne i smakowite.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

Pinot noir (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

10.10

Maceracja:

12 dni w tym maceracja na zimno

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,8 % obj.

Kwasowość:

6,2 g/l

Cukier resztkowy:

0,3 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z ciemnymi rybami: miecznik i tuńczyk.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne