Bardzo ciekawy Pinot Noir z ciepłego rocznika. W porównaniu z poprzednimi rocznikami znacznie więcej pełnego, świeżego owocu w nosie i więcej ciała a mniej charakterystycznych aromatów „brettowych”. Nos z jednej strony pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek z drugiej nieco grafitowo-ziołowo-ziemisty. W tle piżmo, nieco mokrych liści, drewno i umami z rosołu. W ustach przyjemne, wesołe czerwone owoce z ciekawą przyprawowo- korzenną końcówką. Pełne i smakowite.
2019
Pinot noir (100%)
Wino czerwone wytrawne
10.10
12 dni w tym maceracja na zimno
Stal
-
12,8 % obj.
6,2 g/l
0,3 g/l
Tak
14-15°C
Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z ciemnymi rybami: miecznik i tuńczyk.
3-4 lata