Od rocznika 2018 wino dojrzewa w kontakcie z drewnem dębowym – w dużych 1000 l beczkach, 2/3 wina przez okres 6 miesięcy.  Jabłka, gruszki i białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingową cytrusowością. W tle nuty ziołowe i korzenne – ciekawe, lekko utlenione echo macerowanego na skórkach roter rieslinga. Do tego siano i wosk w otoczeniu krągłych nut maślanych i tostowych. W ustach typowa spora kwasowość ale wspaniale zbalansowana cukrem resztkowym. Wyraźne tony mineralne, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

riesling (100%) = weiß+roter riesling

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

28.10

Maceracja:

Roter riesling – 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

8,2 g/l

Cukier resztkowy:

10 g/l

Filtrowanie:

Tylko zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa lekkie do średnich, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata) z nadzieniem, oparte na jajkach, dania jajeczne, fondue serowe

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne