Od rocznika 2018 wino dojrzewa częściowo w kontakcie z drewnem dębowym. Ciekawy, lekko miedziany kolor jest efektem dłuższej maceracji PG na skórkach. W nosie z jednej strony świeże gruszki, jabłka i białe śliwki ale i sporo nut lekko utlenionych – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację PG na skórkach i dojrzewanie części wina w beczkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.
2019
pinot gris (85%), chardonnay (15%)
Wino białe wytrawne
Pinot gris 17.10
Pinot gris - 4 dni
Stal
1/2 w dębowych barrique - 4 miesiące
13,0 % obj.
5,1 g/l
0,8 g/l
Tylko zgrubne
10-12°C
Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie do średnich białe mięsa wino poradzi sobie tez z daniami na bazie sosów pomidorowych i mocniejszych przypraw.
4-5 lat