Mocno zbudowane, poważne wino z potencjałem. W nosie czarna porzeczka, aronia, wiśnie w likierze i suszone śliwki. Nuty roślinne i korzenne: pomidory, czerwona papryka, pieprz. Do tego wyraźne akcenty beczkowe (drewno, karmel, wanilia). Ciekawe aromaty apteczne (chinina). Konfitura porzeczkowa, powidła śliwkowe, daktyle i figi. Skóra, ściółka leśna, tytoń, czekolada i kakao. Tradycyjnie mocno wyczuwalne nuty mineralne, wapniowo-kredowe.
2018
-
Wino czerwone wytrawne
01.10 - selekcja gron
14 dni
Stal
12 miesięcy w beczce dębowej + 24 miesięcy w butelce
14,00 % obj.
5,1 g/l
1,5 g/l
Niefiltrowane
18°C
Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, również dziczyzna. Gulasz jagnięcy, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).
8-10 lat