W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce.

powrót do listy wina
Rocznik:

2015

Szczep:

Chardonnay (85%), auxerrois+pinot gris (15%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

2.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5% obj.

Kwasowość:

6,6 g/l

Cukier resztkowy:

5,2 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Wino świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Caberent Cortis RÉSERVE Wino czerwone wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne