Wino pełne dojrzałych, południowych smaków. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz, czerwona papryka i pomidory. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach gładkie, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny).

powrót do listy wina
Rocznik:

2015

Szczep:

Cabernet cortis (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

22.10

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe

Alkohol:

13,5% obj.

Kwasowość:

5,6 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

16-18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan)

Potencjał starzenia:

4-6 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino świętomarcińskie Młode wino czerwone
Hibernal Wino białe półsłodkie
Wino świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Caberent Cortis RÉSERVE Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne