W nosie nuty agrestu, dojrzałych jabłek, wosku i kwiatów (jaśmin, akacja), w tle miód gryczany. W ustach pełne i gładkie, nieco oleiste. Miód, grusze, kwiecista łąka. Mineralno-kwiatowa końcówka z brzoskwiniowym posmakiem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Seyval blanc (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

21.10

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowo-akacjowe

Alkohol:

11,0% obj.

Kwasowość:

7,1 g/l

Cukier resztkowy:

0,8 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Ryby (łosoś ale też halibut, pstrąg), drób oraz lekkie białe mięsa na maśle, również lekko wędzone lub grillowane, łagodne skorupiaki (homar, krewetki, raki), delikatne grzyby (boczniak, pieprznik, pieczarka), dania mączne, słodkie warzywa, np. dynia.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Regent Wino czerwone wytrawne
Cuvee rouge Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Zweigelt rosé Wino różowe półwytrawne