W kolorze wyraźnie zauważalny efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nuty maślane i tostowe. Wyraźne akcenty mineralne

powrót do listy wina
Rocznik:

2022

Szczep:

riesling, pinot gris

Typ:

wino białe wytrawne

Zbiór:

-

Maceracja:

4 dni na skórkach

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

½ 6 miesięcy w dużej beczce dębowej + ½ 6 miesięcy stal

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

7,7 g/l

Cukier resztkowy:

3,9 g/l

Filtrowanie:

zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata), dania oparte na jajkach, fondue serowe. Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella

Potencjał starzenia:

4-5 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Noir wino czerwone wytrawne
CUVÉE ROUGE Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Cuvee półsłodkie wino białe półsłodkie