W kolorze wyraźnie zauważalny efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nuty maślane i tostowe. Wyraźne akcenty mineralne
2022
riesling, pinot gris
wino białe wytrawne
-
4 dni na skórkach
Stal
½ 6 miesięcy w dużej beczce dębowej + ½ 6 miesięcy stal
12,5 % obj.
7,7 g/l
3,9 g/l
zgrubne
10-12°C
Wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata), dania oparte na jajkach, fondue serowe. Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella
4-5 lata