W nosie dojrzała gruszka i jabłko, poziomka, banan w białej czekoladzie i czereśnia koktajlowa w syropie. Usta pełne i bogate ale z bardzo dobra kwasowością: gruszka w kompocie, białe winogrona, mirabelka, banan w czekoladzie, rodzynki i żurawina. W tle nuty mięty i melisy oraz nieco rumianku.

powrót do listy wina
Rocznik:

2022

Szczep:

solaris, johanniter, seyval blanc, hibernal

Typ:

wino białe półsłodkie

Zbiór:

-

Maceracja:

-

Fermentacja:

stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0 % obj.

Kwasowość:

7,5 g/l

Cukier resztkowy:

25,0 g/l

Filtrowanie:

TAK

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Pić samodzielnie lub do lekko słodkich, delikatnych deserów (np.; panna cotta) zawierających dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa. Owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy. Spróbować do dań nieco ostrych i orientalnych, aromatycznych.

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
CHARDONNAY wino białe wytrawne
Pinot Noir wino czerwone wytrawne
CUVÉE BLANC wino białe półwytrawne
Cuvée Rosé wino różowe półwytrawne
CUVÉE ROUGE Wino czerwone wytrawne