Od rocznika 2018 wino dojrzewa częściowo w kontakcie z drewnem dębowym. Ciekawy, lekko miedziany kolor jest efektem dłuższej maceracji PG na skórkach.  W nosie z jednej strony świeże gruszki, jabłka i białe śliwki ale i sporo nut lekko utlenionych – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację PG na skórkach i dojrzewanie części wina w beczkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

pinot gris (85%), chardonnay (15%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

Pinot gris 17.10

Maceracja:

Pinot gris - 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

1/2 w dębowych barrique - 4 miesiące

Alkohol:

13,0 % obj.

Kwasowość:

5,1 g/l

Cukier resztkowy:

0,8 g/l

Filtrowanie:

Tylko zgrubne

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie do średnich białe mięsa wino poradzi sobie tez z daniami na bazie sosów pomidorowych i mocniejszych przypraw.

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne