Wino naturalne robione w glinianych, gruzińskich amforach QVEVRI. Bardzo specyficzne, w lekkim „imerytyjskim” stylu. Sporo świeżych ale i dojrzałych owoców: jabłka, gruszki, białe śliwki. Wyraźne nuty pigwy. Do tego  czerwony grapefruit i pomelo. Dżem pomarańczowy i mirabelkowy. Suszone morele i żurawina, skórka pomarańczowa. Kandyzowany banan i ananas. Wyraźne nuty balsamiczne, siano i wosk, kwiaty i trawa. Miód, orzechy i migdały. W tle zioła i korzenie. Nieco drewna. Bardzo charakterystyczne są mocne, wyraźnie wyczuwalne w ustach garbniki.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

Hibernal (50%), Seyval Blanc (50%)

Typ:

Wino białe naturalne, niesiarkowane

Zbiór:

Hibernal - 15.10, Seyval blanc 9.10

Maceracja:

FA i FJM w glinianych amforach

Fermentacja:

FA i FJM w glinianych amforach

Dojrzewanie:

gliniane amfory nad osadem 4 miesiące + kadzie stalowe 4 miesiące

Alkohol:

12,5 % obj.

Kwasowość:

6,2 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

12-14°C

Zastosowanie kulinarne:

Pić samodzielnie lub do potraw wymagających intensywnego kontrapunktu. Pieczone mięsa, wieprzowina i cielęcina ale także ryby w tym surowe i wędzone. Ptactwo. Duszone potrawy silnie przyprawione. Sosy, warzywa: papryka, fasola, pomidory. Potrawy z dużą ilością ziół. Sery krowie i owcze. Placki, potrawy mączne.

Potencjał starzenia:

4-5 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Noir wino czerwone wytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne
Cuvée blanc Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne