Powrót po wielu latach do wytwarzania białego wina półsłodkiego. W nosie dojrzała gruszka i jabłko, poziomka, banan w białej czekoladzie i czereśnia koktajlowa w syropie. Usta pełne i bogate: gruszka w kompocie, białe winogrona, mirabelka, banan w czekoladzie, rodzynki i żurawina. W tle nuty mięty i melisy oraz nieco rumianku. Aksamitnie kremowe.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

solaris (35%), hibernal (25%), seyval blanc (20%), johanniter (20%)

Typ:

Wino białe półsłodkie

Zbiór:

-

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0 % obj.

Kwasowość:

-

Cukier resztkowy:

-

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Pić samodzielnie lub do lekko słodkich, delikatnych deserów (np.; panna cotta) zawierających dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa. Owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy. Spróbować do dań nieco ostrych i orientalnych aromatycznych.

Potencjał starzenia:

pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Hibernal / Seyval Blanc Qvevri Wino białe naturalne, niesiarkowane
Chardonnay Wino białe wytrawne
Cuvée blanc Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne