Białe

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Na pierwszy plan wysuwają się w nosie nuty owoców południowych, banan, ananas i mango. Do tego nuty kwiatowe: róże i frezje oraz akcenty muszkatowe. Zaraz potem dochodzą do głosu świeże soczyste gruszki, białe śliwki, jabłka i polskie morele oraz cytrusy. Do tego świeże winogrona, nieco miodu, mandarynek i brzoskwiń. Usta pełne, krągłe, owocowe, wyraziste z delikatna słodyczą. Świeże i radosne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2018

Szczep:

Solaris (80%) siegerrebe (10%), johanniter (10%)

Typ:

Młode wino białe

Zbiór:

-

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

6,3 g/l

Cukier resztkowy:

13,5 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino czerwone wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne