W nosie kwiatowy, lekko chlebowy, dużo kwiatów, świeże jabłko, gruszka, lekkie nuty muszkatowe (wosk, piżmo). W ustach świeże, rześkie, sprężyste, dość długie, mineralne w końcówce.

powrót do listy wina
Rocznik:

2016

Szczep:

Chardonnay z niewielka domieszką auxerrois

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

29.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5 % obj.

Kwasowość:

7,3 g/l

Cukier resztkowy:

10,6 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

10-12°C

Zastosowanie kulinarne:

Owoce morza (homary, krewetki, raki, małże, również ostrygi,) + np. sos z chudego masła, delikatny drób (kurczak, przepiórka, indyk), nerkówka, królik, makarony, risotta, polenta, awokado, dynia, fasola, boczniaki.

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne
Wino świętomarcińskie Młode wino białe
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone