Białe

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

W nosie dominują świeże soczyste gruszki, białe śliwki i jabłka. W tle nuty owoców południowych, świeżych winogron i mango. Do tego nuty kwiatowe i muszkatowe. Usta pełne, krągłe ale wyraziste z delikatna słodyczą. Świeże i radosne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2016

Szczep:

-

Typ:

Młode wino białe

Zbiór:

-

Maceracja:

-

Fermentacja:

-

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

-

Kwasowość:

-

Cukier resztkowy:

-

Filtrowanie:

-

Temperatura serwowania:

-

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Chardonnay Wino białe półwytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Regent Wino czerwone wytrawne