Jabłka, gruszki i białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingową cytrusowością. W tle nuty ziołowe i korzenne – ciekawe, lekko utlenione echo macerowanego na skórkach roter rieslinga. W ustach dobra kwasowość z miękką, delikatnie podkreśloną słodyczą. Wyraźne tony mineralne, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem. Rześkie, smaczne i pijalne.

powrót do listy wina
Rocznik:

2016

Szczep:

Riesling (100%) = weiß+roter riesling

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

10.10

Maceracja:

Roter riesling – 2 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11 % obj.

Kwasowość:

8,4 g/l

Cukier resztkowy:

6,8 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata) z nadzieniem, oparte na jajkach, dania jajeczne, fondue serowe

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Gris Wino białe wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne
Chardonnay Wino białe półwytrawne
Regent Wino czerwone wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone