Jabłka, gruszki i białe śliwki podkreślone charakterystyczną odrieslingową cytrusowością. W tle nuty ziołowe i korzenne – ciekawe, lekko utlenione echo macerowanego na skórkach roter rieslinga. W ustach dobra kwasowość z miękką, delikatnie podkreśloną słodyczą. Wyraźne tony mineralne, odrobina prażonych migdałów, dojrzałe jabłko, brzoskwinia, cytrusy, długa, świeża brzoskwiniowa końcówka z pomarańczowym posmakiem. Rześkie, smaczne i pijalne.
2016
Riesling (100%) = weiß+roter riesling
Wino białe wytrawne
10.10
Roter riesling – 2 dni
Stal
-
11 % obj.
8,4 g/l
6,8 g/l
Tak
8-10°C
Wino bardzo uniwersalne: słodkie mięczaki, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata) z nadzieniem, oparte na jajkach, dania jajeczne, fondue serowe
3-4 lata