Intrygujący, szaro-brązowo-pomarańczowy kolor będący efektem długiej maceracji na skórkach. Nos lekko utleniony – szare renety, gruszka, siano, białe kwiaty i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację na skórkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka
2016
pinot gris (100%)
Wino białe wytrawne
30.09
4 dni
Stal
-
12,5% obj.
7,0 g/l
0,6 g/l
Niefiltrowane
8-10°C
Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa
3-4 lata