Intrygujący, szaro-brązowo-pomarańczowy kolor będący efektem długiej maceracji na skórkach.  Nos lekko utleniony – szare renety, gruszka, siano, białe kwiaty i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację na skórkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka

powrót do listy wina
Rocznik:

2016

Szczep:

pinot gris (100%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

30.09

Maceracja:

4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,5% obj.

Kwasowość:

7,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,6 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie Młode wino czerwone
Wino świętomarcińskie Młode wino białe
Riesling Wino białe wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe półwytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe półwytrawne