Powrót po wielu latach do wytwarzania białego wina półsłodkiego. W nosie dojrzała gruszka i jabłko, poziomka, banan w białej czekoladzie i czereśnia koktajlowa w syropie. Usta pełne i bogate: gruszka w kompocie, białe winogrona, mirabelka, banan w czekoladzie, rodzynki i żurawina. W tle nuty mięty i melisy oraz nieco rumianku. Aksamitnie kremowe.
2020
solaris (35%), hibernal (25%), seyval blanc (20%), johanniter (20%)
Wino białe półsłodkie
-
-
Stal
-
11,0 % obj.
-
-
Tak
8-10°C
Pić samodzielnie lub do lekko słodkich, delikatnych deserów (np.; panna cotta) zawierających dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa. Owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy. Spróbować do dań nieco ostrych i orientalnych aromatycznych.
pić teraz