Powrót po wielu latach do wytwarzania białego wina półsłodkiego. W nosie dojrzała gruszka i jabłko, poziomka, banan w białej czekoladzie i czereśnia koktajlowa w syropie. Usta pełne i bogate: gruszka w kompocie, białe winogrona, mirabelka, banan w czekoladzie, rodzynki i żurawina. W tle nuty mięty i melisy oraz nieco rumianku. Aksamitnie kremowe.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

solaris (35%), hibernal (25%), seyval blanc (20%), johanniter (20%)

Typ:

Wino białe półsłodkie

Zbiór:

-

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0 % obj.

Kwasowość:

-

Cukier resztkowy:

-

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Pić samodzielnie lub do lekko słodkich, delikatnych deserów (np.; panna cotta) zawierających dodatek brzoskwiń, nektarynek, moreli, jabłek, gruszek, także cytryn bądź limonek, passiflory lub ananasa. Owoce w miodzie, placki, naleśniki, lekkie kremy. Spróbować do dań nieco ostrych i orientalnych aromatycznych.

Potencjał starzenia:

pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Pinot Noir wino czerwone wytrawne
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Riesling / Pinot Gris Wino białe wytrawne
Hibernal / Seyval Blanc Qvevri Wino białe naturalne, niesiarkowane