Wino pełne ciepłych, południowych smaków, doprawionych północnym charakterem. W nosie dojrzała czarna porzeczka, aronia, pieprz i czerwona papryka. Do tego mocne akcenty wiśni i śliwek. Wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna i tytoń. W ustach pełne, rozgrzewające, wyraźnie garbnikowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczka, wiśnie, śliwki, maliny) z mineralno-korzennym, słodkim finiszem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2019

Szczep:

Cabernet cortis (85%), pinot noir (15%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

Cabernet cortis 24.10, pinot noir 10.10

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe francuskie i amerykańskie

Alkohol:

14,5 % obj.

Kwasowość:

6,6 g/l

Cukier resztkowy:

8,0 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

16-18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan).

Potencjał starzenia:

5-7 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Pinot gris Wino białe wytrawne
Pinot noir Wino czerwone wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Cuvée blanc Wino białe półwytrawne
Seyval Blanc Reserve Wino białe wytrawne