Ciekawy, lekko miedziany kolor będący efektem dłuższej maceracji PG na skórkach.  W nosie z jednej strony sporo świeżych grusz, jabłek i białych śliwek ale i nieco nut leciutko utlenionych – szare renety, gruszka, siano, białe kwiaty i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację PG na skórkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2017

Szczep:

Pinot gris (85%), chardonnay (15%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

28.09

Maceracja:

Pinot gris 4 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

13% obj.

Kwasowość:

6,0 g/l

Cukier resztkowy:

4,5 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Riesling Wino białe wytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Cuvée rosé Wino różowe
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe półwytrawne