Nos bardzo bogaty: dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli. Do tego jabłka, grusze i renklody oraz owoce południowe: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne i łagodne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Bardzo pijalne. Nieco bardziej wytrawne w odbiorze niż w roczniku 2016.

powrót do listy wina
Rocznik:

2017

Szczep:

Seyval blanc (35%), hibernal (30%), johanniter (25%), solaris (10%)

Typ:

Wino białe półwytrawne

Zbiór:

Seyval blanc 4.10, hibernal – 02.10, johanniter - 7.10, solaris - 5.09

Maceracja:

-

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12% obj.

Kwasowość:

7,3 g/l

Cukier resztkowy:

9,4 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Aperitif, kuchnia polska: jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).

Potencjał starzenia:

pić teraz

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cuvée rosé Wino różowe
Wino Świętomarcińskie wino czerwone wytrawne
Riesling Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Pinot Noir Wino czerwone wytrawne