Czerwone

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Nos pełen malin, truskawek i czereśni. W tle nuty dymne i śliwkowe. Usta lekkie, z niską kwasowością i delikatnymi garbnikami.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Rondo (50%), acolon (50%)

Typ:

Młode wino czerwone

Zbiór:

Rondo - 24.10, acolon - 16.09

Maceracja:

7 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,0 % obj.

Kwasowość:

6,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

Tak

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

-

Potencjał starzenia:

-

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne
Chardonnay Wino białe wytrawne
Seyval Blanc RÉSERVE Wino białe wytrawne
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Cabernet Cortis Wino czerwone wytrawne
Hibernal Wino białe półsłodkie