W nosie jabłko, gruszka, siano, białe kwiaty, nuty egzotyczne (ananas). W ustach dojrzałe jabłka, gruszki z dobrą kwasowością. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację Pinot Gris na skórkach, zwiewne, ale z charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.

powrót do listy wina
Rocznik:

2014

Szczep:

Pinot gris (52%), auxerrois (48%)

Typ:

Wino białe wytrawne

Zbiór:

Pinot gris 20.10, auxerrois 6.10

Maceracja:

Pinot gris 6 godzin

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

11,5% obj.

Kwasowość:

7,0 g/l

Cukier resztkowy:

0,7 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

8-10°C

Zastosowanie kulinarne:

Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa

Potencjał starzenia:

2-3 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Hibernal Wino białe półsłodkie
Seyval Blanc Wino białe wytrawne
Zweigelt rosé Wino różowe półwytrawne
Cuvée Blanc Wino białe wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne
Wino Świętomarcińskie Młode wino półwytrwawne