Wino pełne dojrzałych, południowych smaków. W nosie wyraźne nuty beczkowe (przypalone mleko, wanilia), dojrzała czarna porzeczka, pieprz, czerwona papryka. W ustach surowe, mocno beczkowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, maliny). Świetnie się zapowiada.

powrót do listy wina
Rocznik:

2012

Szczep:

Cabernet cortis (100%)

Typ:

Wino czerwone wytrawne

Zbiór:

25.09

Maceracja:

14 dni

Fermentacja:

Stal

Dojrzewanie:

Drewno dębowe

Alkohol:

14,8 % obj

Kwasowość:

6,4 g/l

Cukier resztkowy:

1,0 g/l

Filtrowanie:

Niefiltrowane

Temperatura serwowania:

16-18°C

Zastosowanie kulinarne:

Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan)

Potencjał starzenia:

5-7 lat

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis réserve Wino czerwone wytrawne
Regent Wino czerwone wytrawne
Zweigelt rose Wino różowe wytrawne
Rondo Wino czerwone wytrawne
Hibernal Wino białe, naturalnie słodkie