Wino pełne dojrzałych, południowych smaków. W nosie wyraźne nuty beczkowe (przypalone mleko, wanilia), dojrzała czarna porzeczka, pieprz, czerwona papryka. W ustach surowe, mocno beczkowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, maliny). Świetnie się zapowiada.
2012
Cabernet cortis (100%)
Wino czerwone wytrawne
25.09
14 dni
Stal
Drewno dębowe
14,8 % obj
6,4 g/l
1,0 g/l
Niefiltrowane
16-18°C
Steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan)
5-7 lat