Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, liście czarnej porzeczki i umami z rosołu. W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźnym przyprawowo- korzennym środkiem i lekko gorzkim odpestkowym finiszem.
2020
pinot noir (100%)
wino czerwone wytrawne
16.10
12 dni w tym maceracja na zimno
stal
-
12,0 % obj.
4,9 g/l
0,2 g/l
TAK
14-15°C
Wino wyraźnie gastronomiczne. Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś, kaczka lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z ciemnymi rybami: miecznik i tuńczyk, także wigilijny karp w panierce.
3-4 lata