Przykład lekkiej i świeżej interpretacji tego szczepu z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Udało się zachować dobry balans pomiędzy klasycznym, lekko „brettowym” a nowoczesnym, świeżo-owocowym pinot. Nos z jednej strony grafitowo-ziołowo-ziemisty a z drugiej pełen czerwonej porzeczki, malin, czereśni i śliwek. W tle piżmo, nieco mokrych liści, liście czarnej porzeczki i umami z rosołu. W ustach przyjemne, delikatne czerwone owoce z wyraźnym przyprawowo- korzennym środkiem i lekko gorzkim odpestkowym finiszem.

powrót do listy wina
Rocznik:

2020

Szczep:

pinot noir (100%)

Typ:

wino czerwone wytrawne

Zbiór:

16.10

Maceracja:

12 dni w tym maceracja na zimno

Fermentacja:

stal

Dojrzewanie:

-

Alkohol:

12,0 % obj.

Kwasowość:

4,9 g/l

Cukier resztkowy:

0,2 g/l

Filtrowanie:

TAK

Temperatura serwowania:

14-15°C

Zastosowanie kulinarne:

Wino wyraźnie gastronomiczne. Daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś, kaczka lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej doskonałe połączenie z ciemnymi rybami: miecznik i tuńczyk, także wigilijny karp w panierce.

Potencjał starzenia:

3-4 lata

“Winnice odzywaja dzieki odwadze, pasji i przedsiebiorczosci.”
Cabernet Cortis Reserve Wino białe wytrawne
Riesling / Pinot Gris Wino białe wytrawne
Gewürztraminer Wino białe wytrawne
Hibernal / Seyval Blanc Qvevri Wino białe naturalne, niesiarkowane
Cuvée rouge Wino czerwone wytrawne
Chardonnay Wino białe wytrawne