Bardzo udany rocznik. Dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego silniej w tym roczniku wyczuwalne niż w poprzednim jabłka, grusze, renklody i mandarynki, natomiast delikatniejszy jest powiew owoców południowych: banana, ananasu, mango, marakuji. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis, biały pieprz i melisa. W ustach obfite, przyjazne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Gruszka, zielone jabłko, agrest i grapefruit – sprężyste i rześkie, bardzo pijalne.
2020
seyval blanc (35%), johanniter (35%), solaris (20%), hibernal (10%)
Wino białe wytrawne
-
-
Stal
-
12,5 % obj.
-
-
Tak
8-10°C
Aperitif; do dań kuchni polskiej wymagających dobrej kwasowości i lekkiego cukru resztkowego; jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).
pić teraz