Ciekawy, lekko miedziany kolor będący efektem dłuższej maceracji PG na skórkach. W nosie z jednej strony sporo świeżych grusz, jabłek i białych śliwek ale i nieco nut leciutko utlenionych – szare renety, gruszka, siano, białe kwiaty i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Wino o ciekawych, specyficznych aromatach i smaku ze względu na macerację PG na skórkach, w ustach lekko oleiste, aksamitne, ale z wyraźnym charakterem, dość długa mineralno-cytrusowa końcówka.
2017
Pinot gris (85%), chardonnay (15%)
Wino białe wytrawne
28.09
Pinot gris 4 dni
Stal
-
13% obj.
6,0 g/l
4,5 g/l
Niefiltrowane
8-10°C
Surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella, drób i lekkie białe mięsa
3-4 lata